Vinden uler og regnet “banker” på vinduet

Reklame | Kystriksveien

God morgen der ute.

Vinter på Myken
Geir og Vera sitt hus i Vinterskrud

Jeg sitter med morgen kaffen og hører på vinden og regnet som banker på vinduet. Det er ganske så mørkt enda så jeg ser ingenting utenom der det er “gatelys”.  På bildet så ser dere det flotte huset vi skal bo i, i 1 mnd, på bildet er det også snø. Det er det altså ikke nå. For som sagt, det regner. Men det kan fort slå om her ute på denne lille øya ute i havet. På bildet ser du også butikken helt bak. I dag åpner den klokka 11. Det er viktig å gå i butikken – der er det også kafé og der treffer man nemlig øyas fastboende og de som er her i jule/nyttårshelgen.

Myken fyr
Myken fyr var med på TV3 sitt eventyrlig oppussing. Det ble skikkelig stilig. Fyret kan leies hvis man ønsker å reise hit på ferie

Fyret har vi alle stort sett utsikt til. Det ligger vakkert til. Akkurat nå ser vi det jo ikke pga av at det er litt tidlig på morgenen og vi ser det jo ikke pga av at det er litt mørkt enda. Fyret går det an å leie og det ligger fantastisk til. Og kanskje du har lyst til å komme å besøke Myken . Du kan ta fly til Bodø og ta hurtigbåt ut hit. Eller du kan gjøre slik som Kai, Irene, Aslak og jeg gjorde sommeren 2017. Vi seilte hit med Mjøsen Lange.

Mjøsen Lange
På vei til Myken i egen båt.
sommer 2017
Det å komme sjøveien til Myken gjør jo alle, men å komme i egen båt var en morsom opplevelse.

Vi ble godt mottatt på Myken med egen båt også. Men vi blir jo alltid godt mottatt på Myken. Vi føler oss jo veldig inkludert når vi skal dit. Jeg føler meg jo som en av dem. Så fort det er en liten spleis, så kaster vi oss gjerne på. Vi ønsker å bidra og hjelpe dette lille øysamfunnet og som jeg har sagt før. Jeg føler meg veldig inkludert her.

Så tenker du, hva skal du gjøre der da? Etter du har leid deg inn på Fyret? Jo det skal jeg si deg. Du kan bestille en omvisning i Myken destilleri og whiskey smaking og bestille bord på bruket bord og bar. Det lønner seg jo i grunnen å dra hit om sommeren.

Myken destilleri. Bestille omvisning og prøvesmaking

Da er også Campingplassen oppe. De har en innendørs camingplass som er verd et besøk. Eller hele Myken er verd et besøk faktisk. https://www.visitnorway.no/reisemal/trondelag/kystriksveien/steder/rodoy/myken/

Nå skal vi være her en måned. Nå kommer Ingrid – Karin, vår svigerinne, og skal være her sammen med oss. Jeg gleder meg til hun kommer.  Det blir gøy å være noe dager sammen med henne og vise henne øya, være sammen med henne på nyttårsaften og slappe av. For det er det vi gjør  her.

Jeg avslutter med noen alvorsord, håper du tar det til deg og ha fortsatt gode dager <3

Jaggu har vi kommet til Tonnes

Jeg ønsker dere alle der ute fortsatt god jul fra Tonnes.

Etter fine veier fra Skjåk frem til Namdalen ble det slutt på det. Det ble litt glatt. Vi følte oss litt som bambi på glattisen. Så det ble veldig å kjøre forsiktig. Namskogen

glatt gjennom NamdalenMen jeg er glad Kai hadde satt på ekstralys på bilen, så vi “gamlingene” (les Laakso) så litt bedre i nattemørket. Det er litt rart med det at vi gjerne vil ha litt bedre lys om kvelden.

Vi kom frem til Mosjøen klokken 2130 og jeg ble så glad at jeg slapp og ligge i bilen om natta. Det ble hotellseng og frokostbuffe på meg denne jula. Sist gang vi kjørte til Myken på natta, var det å sove i bilen og da var det minus 20. Det ble som å sove i en isboks, samme hvor god sovepose man har.  Nå sov vi på hotell, med gode myke senger og varm dusj.

Men før vi gikk dit, så oppsøkte vi Hans og Grethe huset (neida det het ikke det) Det heter Blomsterbua mat og vinhus, men det ser ut som et pepperkakehus pga, lyssettingen.

blomsterbua mat og vinhus
Julebyen Mosjøen

Jeg må si jeg blir litt sliten av alle julehusene langs etter veien. Med alle slags farger, lys som renner opp og ned osv. Jeg blir rett og slett forvirra. Kommer det bil eller ikke. Noen ganger skvatt jeg. Rart med det, for nordover var det mye mer lyssetting på husene enn sørpå.

Etter god middag gikk vi på hotellet og delte en flaske Cava ved havutsikten. Vi så jo ikke utsikten om naten, men etter morgen dusjen fikk vi se hvordan det så ut med havutsikten.

Nå sitter vi å venter på Hurtigbåten til Myken. Vi gleder oss til å møte alle vennene vår der ute. Ikke minst gleder vi oss til å komme frem.

Dette er ikke all bagasjen vår, det er kun Kai sin bagasje,  jeg har fem kolli til. Men vi skal jo være på Myken i 5 uker. Det gleder vi oss til.

Dagene går i sakte fart her hos oss

Morgenstell
Det er deilig med Silo etter kraftfor om morgenen

Buorre iđit, god morgen på lille julaften. Her hos oss i Skjåk går alt i sakte fart og vi koser oss med sauene. Norsk spælsu er en koselig rase, selv om noen av dem prøver hornene litt av og til. Dere synes nok det begynner å bli kjedelig å høre om dette livet på denne gården. Jeg tror faktisk jeg kunne tenkt meg å leve litt slik. Men det er jo om sommeren det er arbeid på gårdene, med slått, gjerding, planting osv. Da blir det nok slutt på blåturene rundt omkring som vi er så avhenging av…hmm det er noe å tenke på.

Utsikten mot Bismo i dag i blåtimen på morgenen etter morgenstellet er som i går, temperaturen er 4blå grader og ingen vind. Så det er helt fint å være ute i dag. Så nå venter vi bare på besøk av Sebastian i dag. Det går kjempefint å ake i dag og vi får bare gjøre oss klare.

Dere må holde stand i dag og håper dere har husket alle julegaver så dere kan slappe av dagen før dagen. Det skal i alle fall vi gjøre.

 

Her har julefreden senket seg

Buorre iđit. Geahčen guokte beaivi diet juovlabeaivi lea. God morgen, om to dager er det juleaften.  Her har julefreden senket seg for folk og dyr. Julekrybben er pyntet og vi har stelt dyrene to ganger allerede.

Julekrybben er dekorert
Bismo
Blåtimen mot Bismo, etter fjøsstell

Vi har vært på besøk hos mine tanter og en snartur innom min fetter. Jeg sulter ikke når jeg er besøker disse snille tantene mine. Også er de så flinke til å bake. Min muoŧŧá, min mors yngre søster, hadde ferske lefser og flatbrød. Mjukbrød og hardbrød. Fersk brød (kaku), fersk julekaku. Alt var veldig ferskt, så vi spiste oss jo veldig mette.  Møtte også en fetter og kusine (vibealli ja oarbmealli) der, Roy og Turid. Det var veldig koselig og se dem igjen. Har ikke sett dem  på mange år. Rart å møte slektninger igjen som man ikke har sett på mange år. Med det så mener jeg at plutselig oppdager Turid og jeg at vi har  fakter som som er helt like. Latter som er like høy og helt lik og når vi skal få disse armene våre til å være stille, så legger vi dem helt likt i kryss. He he, litt morsomt med disse genene. Dette er ikke de samiske genene, dette er de genene som kommer fra dette dalføret her. Fra bondeslekten fra Skjåk.

Jeg har lært meg å hakke. Dette er verdens nydeligste garn i verdens nydeligste farger som jeg kjøpte i finske lappland i sommer. Skal bli et skjerf

Jeg holder fortsatt på med hakkingen. Har rekket opp et par ganger, det er morsomt dette. Blir morsomt å se hva og hvordan jeg velger å løse dette. Det spørs hva som blir løsningen til slutt.

I morgen får vi besøk av min fetter, hans datter og hennes barn. Vi skal ake. Det blir gøy. Jeg tror Sebastian også vil hilse litt på sauene. I morgen blir en god gammeldags utedag. Det gleder jeg meg til. Vi har det fint og avslappet og det er godt vi kan leke oss enda.

hva med deg? leker du?

Toivosdatter

Første skift som avløser unnagjort

Det er noen som liker å bli klødd bak øret 🙂

Da er byklærnet blitt byttet ut med fjøsklær og støvler. Noen av søyene er blitt så tamme at de kommer bort og liker å bli klødd bak øret. Det hjelper jo selvfølgelig at teletubbien i blå NRK dress har litt godbiter i kraft av kraftfor i lomma 🙂  Om det var sangstemmen og julesangene eller kraftforet det vites ikke.

Ola Ola har ikke helt lært seg de sosiale kodene og bruker hornene litt mye

Siden den ene vedden, Ola Ola, ikke helt har lært seg de sosiale kodene helt, og bruker hornene litt mye, så gjelder det å ikke snu ryggen helt til den. Viktig å følge litt med, for plutselig kan han bestemme seg for å se hvordan du reagerer når han prøver å stange deg. De hornene er harde. Jeg har ikke fått kjenne dem, for han er bare interessert i å lukte på lomma mi.

Selv de som var mest skeptiske av sauene ruslet bort til teletubbieavløseren. Det var nok en raring som var der som gikk rundt og sang julesanger og småsnakket hele tiden. Hun var en underlig dame denne teletubbien som datt inn her.

Godt med mat nå

Jeg må si jeg liker denne sauerasen. Norsk spælsau. En rase som det ikke tar lang tid å bli venner med. Jeg må si jeg liker å holde på med dette. Skal jeg noen gang flytte til landet og har plass til noen dyr, så må jeg jo ha det. Om det så skal være noen høner og kanskje en geit eller to. Dette er jo morsomt.

Har du vært avløser noen gang?

ikke ett minutt søvn i natt, helvetes smerter altså.

Jammen sa jeg det. Null søvn på øŧa i natt. Men forbanna vondt i hodet og i skuldrene

Så er vi i gang igjen. Nå føler jeg meg tygga på, spytta ut og tråkka på. Hodet dunker og skuldre verker som besatt. Det hjalp ikke mye med sterke smertestillende i natt. Det positive oppe i dette her er at jeg klarer å få løftet høyre armen over hodet, men nå er det venstre arm som har begynt. Da blir det vel 5 kortison sprøyter når jeg kommer hjem Myken. Jeg har ikke tenkt å gå til noen lege mens jeg er der oppe.

Det ser ikke helt galt ut det juleaftenværet i Skjåk., men det kjøreværet nå ser ikke så bra ut. Det ser jo ikke så bra ut. Det snør veldig. Jeg tror det er på tide med litt Anne Grete Preus sin nydelige låt “Det snør”,

Ha en nydelig fredag før jul. Ikke stress alt for mye nå da folkens. Jeg skal bare opp til de koselige sauene i Skjåk. Besøke min mors yngste søster. min mouŧŧá og konen, (eamitt), til min mors bror eanu (min onkel).

Jeg skal også besøke min vibealli (min fetter) og min mors yngste bror (eanu) og hans kone (eamitt), hvis de er i Skjåk nå. Det er noen vi skal rekke over før julaften. Men det er koselig. Det er lenge siden jeg har sett noen av dem.

Jeg skal også på kirkegården (girkogárdi) på graven til min áhkku ja áddjá (bestemor og bestefar). Sånn nå ble det litt samisk også.

Nå skal jeg koke meg morgenkaffe, vekke mannen. Så skal vi pakke litt og dra .

Hva gjør dere mens du hører på Anne Gretes det snør?

Rakk jo ikke alt… slik går det når alt går i sakte fart

Reklame | https://ritahelmitoivosdatterlaakso.selz.com/

Storm og jeg
Igjen må jeg ha med et lite minne av min kjære Storm. Han får godbit fra munnen min.

Buorre idja. Nå er det snart god natt for min del. Jeg har på en måte fått gjort det jeg skulle i dag, men har jo ikke fått pakket eller vasket badet. Jeg har SÅÅ vondt i de hersjens skuldrene. Det er IKKE lurt å holde på med disse tingene når man har betennelse. Venstre skulder har jo vært helt grei, men jammen begynte den nå. Det gjør noe inn i helvete vondt. Det ble en morfin smertestillende. Det er lenge siden jeg har tatt det.

Jeg har lært meg å hakke. Dette er verdens nydeligste garn i verdens nydeligste farger som jeg kjøpte i finske lappland i sommer. Skal bli et skjerf.

Jeg har lært meg å hakke. Det er en morsom teknikk. Slettes ikke bra for noen skuldre, så jeg må nok hvile litt på det også, men jeg bruker ganske stor nål. Jeg har en venninne som har en fantastisk nettbutikk og blogg. Hadde jeg vært dere hadde jeg tittet litt innom henne for en titt. https://stellacharming.no/  Hun har virkelig vært en stor inspirasjon for meg, og sikkert også mange andre håndtverkere og husflidsarbeidere.

Jeg har en liten nettbutikk selv. Jeg har ikke noe lager. Det har jeg ikke noe spesiell plass til, men det går an å sende en mail, hvis jeg er tom og gi meg en bestilling, så lager jeg fort opp ting. Mye av det jeg lager er ganske spesielt. Sitteunderlagene f.eks. de bestilles med ønsket mønster.

Nå skal jeg jo være borte 1 mnd. så jeg har en mnd å lage ting på mens jeg ser lyset kommer igjen.

Selv om jeg ikke har klart å pakke eller vaske badet i dag, så har jeg pakket ferdig i hodet mitt. Steika til faren min ble veldig fin. Nesten så jeg ikke har lyst til å gi den bort. Den har altså stått i hele dag. Fantastisk .

Til slutt sier jeg buorre idja – som betyr god natt.

Det gjør jeg med Run Wolf av min gode venn Mikkel Gaup

 

https://ritahelmitoivosdatterlaakso.selz.com/blog

Å forsove seg til siste husvask før jul er ingen spøk..

 

må våkne i kaffetrakteren
forsovet meg til siste husvask før jul

Buorre iđit, god morgen på denne siste  torsdag før jul. Jeg klarer jo ikke stresse, trenger fortsatt minst en stor kopp kaffe før jeg klarer å komme meg i gang og det betyr altså nesten en times tid. Hodet mitt er fullt av bomull og jeg har ikke helt klarsyn i dag.

Hvordan går det med dere der ute i dag?

Jeg skal altså gjøre siste innpakkinger og jeg skal steke en elgstek som min far og min bror skal få i mellomjula, eller romjula som det egentlig heter. Hvorfor jeg nå har begynt å kalle det for mellomjul, det aner jeg jo ikke.  Men som bildet viser så kan dere jo se hvorfor mellomjul kom ut av hodet mitt.

Jeg kjenner veldig på at ting begynner å bli uoverkommelig igjen at bare det å gjøre to ting på en dag blir vanskelig. I dag skal jeg som sagt ordne siste juleting, det er ikke noe problem, jeg skal ikke inn i noe butikk, jeg har de ferdig selv. Jeg skal pakke de inn, dra og levere dem. Sette stek i ovnen, pakke og rydde og ordne 2.etg. og til slutt dra til faren min og ønske han og broren min god jul og godt nytt år. I grunnen har ikke dette vært noe problem for meg før. Noe av dette gjør seg jo selv. Som steika, den er bare å få i ovnen, så gjør den jobben selv. Men bare tanken er vanskelig.  Det er rart hva hodet gjør med en noen ganger. Det er bare å komme seg i gang, kroppen følger nok automatisk etter.

Husvask

Selv om min kropp er veldig treg til å følge etter når det gjelder husvask og den trenger veldig mye hvile. Når det gjelder pakking går det veldig mye på automaten, men vi skal til et sted i januar hvor da det er mye klær fra før. Og jeg tenker at bare jeg har med nok ull, så er jeg berget.

Hva gjør du denne siste torsdagen før jul?

Alt går jo ikke slik man planlegger alltid!

Batteriet er svakt og det er nok best å lade det

Buore idja – god natt – er det vel da på tide for meg å si. Jeg må si det før batteriet blir helt flatt. For hvis det blir det, kommer det til å ta lang tid før jeg klarer å lade det opp igjen. Det kan vi jo ikke ha noen ting av.

Jeg kjenner jeg har gått gjennom noen mentale greier i november og desember. Det er noen greier som er litt vanskelige for meg og jeg sliter mye med det enda. Min gode venninne Mette og jeg snakket en god del om det i dag. Det å sette ned foten til disse som spiser deg opp, disse som jeg kaller for “sjeletyvene”, de som kun har øyne for seg selv og ikke helt klarer å se det hele bildet. Det skuffer meg veldig og jeg blir veldig lei meg, fordi jeg opplever jeg i slike “samliv” har gitt så mye. Men nå må gå ett skritt tilbake og tenke litt  og puste litt. Jeg skaper litt avstand slik at hele bildet kanskje vil synes. Men jeg er redd for når de ikke har klart å se hele bildet før, klarer de det heller ikke nå.

Jeg kjenner jeg sørger litt, men jeg må gjøre det pga at batteriet ikke skal bli helt flatt igjen.

Vi snakkes igjen. Pass opp for sjeletyvene folkens