Bestemor og bestefar koser seg hos barnebarna som har aktiviviteter fra morgen til sengetid

Hei alle der ute.

 

Juhu bestemor helg, laaang helg. Og vi er alene med prinsessene mens mor og pappa er på en etterlengtet ferie tur barer dem alene. Det har de jo virkelig fortjent. Vi merket jo i går at vi var fryktelig glade for at disse barna var innarbeidet med sine rutiner og at mor og far hadde skrevet en liste om hva som var programmet i dagene som kommer. De har ikke fritidsproblemer og vi får heller ikke det da. Jeg skjønner ikke at dagens voksne klarer å jobbe turnus når de har barn? De skal jo rekke all verdens greier og det etter barnehage og aktivitetsskole.

Jeg blir svimmel bare jeg tenker på det. Ikke en gang i helgene har de fri fra dette. Vi tenkte at da skulle vi kanskje finne på noe sammen alle fire, men da er det turn og loppemarked i regi av skolen. Det er jo supert at det er aktiviteter. Men himmel, blir ikke dette litt slitsomt ikke bare for voksne? Har ikke barna godt av å slappe av litt hjemme? Gå tur sammen med familien i skogen og spise litt niste. Leke litt?

Jeg vet at disse barna her har det slik, de leker hjemme i helgene og de er ofte på sykkelturer og går turer i skogen. Men jeg vet også mange som lar aktivitetene ta overhånd. Når vi voksne blir slitne, så er også barna slitne. I går kom den eldste hjem fra fotball kl 1800 – ikke så sent, hun er 7 år, men sent nok synes jeg. Hun kom hjem fra aktivitetsskolen 1630 og skulle på fotball kl 1700. Ikke mye tid man får hjemme før man har på pysjen før man hopper i seng kl 1930 da. Det er jo ikke slik hver dag, heldigvis. 

Jeg tenker ofte på hvordan vi hadde det da vi vokste opp. Vi hadde jo også aktiviteter vi fikk være med på. Jeg fikk går på svømming en gang i uka. Dette var når jeg gikk på barneskolen, for jeg er så heldig at det var fredagssvømming på det stedet jeg er vokst opp. på min skole var det nemlig skolebasseng, tenk på den tiden. Jeg er født i -65. Det var ikke lenger en 12 1/2 m langt og 6 m bredt, men like så et skolebasseng. Der er det mange som har lært seg å svømme.

Så var jeg litt med på orienteringsløp, bygdeungdomslaget og karate. Det siste var i ungdomstiden og da måtte vi til byen, til Lillehammer. Men poenget er at vi hadde ikke aktivitetsskole eller SFO. Vi kunne dra hjem rett etter skolen. Min mor jobbet, men  ikke hele tiden. Var hun på jobb, så var det alltid en nabo hjemme. Da vi ble større klarte vi oss selv. Den først som kom hjem satte på poteter så de var klare da mamma kom hjem. Men da var vi kommet opp i storskolen (4. klasse). Men igjen det var alltid en nabo hjemme.

Min mann sier det at han ikke skjønner hvordan han gjorde dette med å balansere dette med 2 barn, få de i barnehage, skole og  jobb og studier. Men det er klart vi er ikke unge lenger,, så vårt privilegie er å få de på skole og i barnehage. komme tilbake, ta badstue, hvile, hente barna, lage mat og bare være der for barna og følge lista 🙂 

 

Dette var en bestemors tanker i en regnfull fredag. God helg

Buorre Beaivi

 

 

#blogg #barnebarn #side2 #bestemor #høst #flesthverdager

Himmel hva har jeg kastet meg ut i nå??

God søndag der ute i høst kvelden.

Ja det må jeg si. Alt hva jeg kaster meg ut i. Jeg har i alle mine år ønsket å snakke nord samisk og nå har jeg altså kastet meg ut i det. Heldigvis er vi flere her nede som har kastet oss på kurs så vi kan holde det litt ved like. Jeg må jo snakke det også da, hvis jeg skal lære det. Jeg sitter her og leser på harde livet og hunden Alice ser veldig rart på meg, jeg skulle jo ønske hun kunne konversert litt med meg mens jeg sitter her og prøver å få alfabetet til å sitte. Nå skal jeg få dette forbaska språket inn også skal jeg kaste meg på finsk etterpå. Kanskje jeg også skal lære meg kvensk. Det hadde vært utrolig artig å lært seg alle de tre språkene familien vår har mistet.

Nå blir jo dette en prøvelse i seg selv, for det er jo en stund siden jeg har sittet på skolebenken, selv om jeg da var voksen dame på nærmere 40 år, men da møtte jeg tross alt opp på en høyskole og møtte studenter. Nå må jeg ta meg selv i nakken og sette meg ned med nett studier og ikke tenke på alt det jeg skulle gjort her hjemme og alt det håndverket som jeg synes er så gøy. 

Dette er også gøy, men det blir veldig ensformig å sitte å snakke med seg selv og ikke minst å huske hva disse ordene betyr….jeg har en veldig dårlig korttidshukommelse. Men dette kan jo hjelpe til med å bedre hukommelsen….

Ja en liten søndagshilsen fra Laakso og hunden Alice, som igjen er på besøk, nå tilbake til det samiske alfabetet 

 

Buorres Eahket 

Rita

 

#blogg.no #side2 #samisk #same #høst #flesthverdager

God søndag alle som en

Kjære alle dere på søndagsmorgenen. 

Her ser dere hvorfor jeg knapt kan gå i dag. Her oppe stod Olav Digre og så på den fantastisk flotte bygden og sa: “Trist at en slik flott ein bygd må brennhast”. Olav Digre (eller Heilage Olav) stod på akkurat samme plassen som vi står. Det står faktisk om det i sagaen.

Det. var en fantastisk tur vi gikk, bare at det var bratt. Jeg fikk nok en smell, men det får nok ikke hjelpe. Jeg kan jo ikke bli hjemme hver gang vennene mine skal ut på tur. Men jeg merker jeg savner hunden. Jeg fikk låne svigerinnen min sin hund og det var godt.

Vi hadde en liten matpause på returen. Det nyttet ikke å sitte på toppen for der hadde det blåst opp og ikke noe å sette seg i ly, så vi gikk litt ned igjen.

Her oppe var det ingen steder å slå seg ned for å spise, så som sagt vi fant ut at det var best å komme seg ned litt i dalen. Det var litt å spesielt å stå på samme plass hvor heilage Olav hadde stått og sett på bygda og tenkt de tanken.

Her har vi kommet oss ned i skogen og funnet “skogens ro”. Jeg likt meg veldig i går. Ikke hadde jeg trodd at jeg skulle komme meg opp, og jeg hadde slettes ikke trodd at jeg skulle komme meg ned. Jeg har en kropp i dag som virkelig har det vondt og har noen spasmer som er veldig aktive, men det går nok over. Jeg er stolt over at min kropp klarte å komme seg opp

 

Ha en fantastisk søndag der ute 

Søndagshilsen fra Rita <3 

 

 

#Blogg.no #side2 #høst #Fjelltur #Olavdidgre #Viking #Skjåk #visitskjåk #visitnorway #utpåtur #flesthverdager

Høsten er her etter en lang lang sommer

Reklame | https://ritahelmitoivosdatterlaakso.selz.com

Laakso i full posering 

Hei kjære venner. Nå er det lenge siden jeg har gitt lyd fra meg. Her har tingene gått i 100 etter en aktiv sommerferie. Den sommerferien varte fra slutten av juni og frem til slutten av august. Jeg kan ikke si annet enn at jeg nøt den. Vi har reist utrolig mye i sommer. Vi dro hele Norge nordover langs kysten (fra Lillehammer) og helt nord til Troms. Så krysset vi over til Finland og min slekt i Hetta, Enotekiö, Vi kjørte på kryss og tvers gjennom finske Lappland før vi tok båten fra Vasa til Sverige. Der dro vi til min manns slekt og var der noen dager før vi dro tilbake til hjemlige trakter. Vårt eldste barnebarn kom og var sammen med oss en uke og vi reiste til Skjåk. Så har august gått slag i slag, med reiser med Vikingskipet Mjøsen Lange. Sommeren har med andre ord vært full av gode opplevelser.

 

Vikingskipet Mjøsen Lange på veg fra Helgøya til Kapp.

Jeg har også vært ganske så frisk, det synes jeg har vært deilig. Jeg har vel sklidd på en kortison bølge. Det er det jeg kaller det, for denne tykktarmsykdommen, behandles med kortison. De har begynt kuren på nytt, for jeg ble syk igjen når kuren ble avsluttet. Så enda flyter jeg nok på kortison-bølgen. Sover godt om natta, kroppen har det greit. Da vil jeg jo si at ting er bra.

Nå er det plutselig høst og jeg tar fatt på mine prosjekter som har ligget gjemt i krokene. Vi drar nok hver helg til fjells, for fargene er jo så vakre på fjellet nå. Først er det reinslakt på Valdres, så blir det barnebarn, så blir det sør-Samisk festival på Røros og vips har september gått.

Ble ferdig med sjalet som rotet rundt i hodet mitt i sommer. Det er stort deilig og rosa, heklet i 100% Whoolpower Jeg holder på å oppdaterer nettbutikken, men er ikke helt i land enda. Men det ligger også en håndtverksblogg der inne. https://ritahelmitoivosdatterlaakso.selz.com

Jeg er veldig glad for at vi når har fått ferdig verandaen. Det ble et inne/ute rom og jeg koser meg her ute. Nå sitter vi med morgenkaffen i øspøsende regnvær. Vi kaller det bare for dragerommet. Det ble helt supert. Her skal vi nok koser oss utover høsten og vinteren.

 

Ha en god søndag fra Rita

#dragerommet #blogg #side2 #høst #detfinnesflesthverdager #regn #håndtverk #husflid