NSR Landsmøte i Kautokeino

Buorre iđit. 

Så har vi inntatt NSR 45. Landsmøte/riikačoahkkin i Kautokeino

Vi kom onsdag og har hatt to fine dager i Alta og Kautokeino før vi møtte her i dag. Jeg er en stolt same som er vokst opp i Lillehammer. Vi har et viktig arbeid foran oss. Man skulle tro at vi er likestilt at f.eks slike ting som språkopplæring for våre barn, ungdom og voksne. Det er ingen selvfølge at de som bor utenfor Samiske kjerneområder får den språkopplæringen de har krav på. De foreldre som har greid å finne ut av dette etter mye arbeid, de møter motstand i 
sin egen kommune. Kommunene har dessverre heller ikke den informasjonen og kompetansen som det kreves for å ta ansvar ansvar for samisk språkopplæring. Det er etter vår erfaring for dårlig tilrettelagt for å finne informasjon og veiledning.  

Jeg som er over 50 år har også startet å lære meg samisk. Et språk jeg har savnet hele livet. Det er viktig at barna får startet med denne opplæringen så tidlig som mulig. Allerede i barnehagen, og da må vi ha morsmålslærere. Noe som er en mangelvare utenfor kjærneområdene. 

Jeg håper jeg en gang blir så flink i å snakke samisk at jeg kanskje kan hjelpe i språkopplæringen. 

Vi reiste opp hit til Kautokeino på onsdag og fikk et par dager ekstra. Skulle egentlig ønske at jeg hadde hatt tid til å ta en tur til Hetta og hilse på mine kusiner, men det har jeg ikke tid til.

  

Men vi har jo hatt litt tid til å se oss om og Juhls var jo på planen. Maritex Gávpi er jo også et sted vi brukte mye penger. Når jeg først er her så bruker jeg jammen de pengene jeg har. 

Vi koser oss sammen og slappet av i går før det braker løs i dag. Vi har levert inn en uttalelse om språkopplæring utenfor kjærneområdet. Vi har også levert inn forslag om å få en mann fra Mjøsan Dajve Saemien Siebrie (Mjøsen og omegn sameforening) inn i kontroll komiteen.

Jeg avslutter dette blogginnlegget med et bilde av en blid gjeng som avslutter gårsdagen med en god middag på hotellet. Det kommer mer fra NSR i morgen.

 

#blogg #side2 #flesthverdager #NSR #samisk

I dag kommer dagen til å gå i svart igjen

God formiddag.

Det er en del ting som foregår som gjør at jeg har et jævla huekjør og som gjør at jeg i natt ikke har sovet nesten noen ting. Jeg kjenner at store deler av dagen kommer til å gå i svart. Noe som den absolutt ikke må gjøre. Nå må jeg balansere denne dagen fint. Det er viktig. Reiser til Kauto i morgen. Skal på NSR sitt landsmøte og kommer ikke tilbake før det mandag den 3. desember. Og jeg har slettes ikke pakket en ting. Vi drar klokka 0615 i morra tidlig. Phua.

Nå skal jeg også ha en liten E- skuvla time om litt også. Jeg kjenner jeg stresser litt, men må jo prøve ikke gjøre det. Kroppen min er urolig og vond. Hodet er vondt og øyelokkene er tunge. Jeg har ikke eng gang klart å finne de riktige brillene i dag.

Dagen i dag føles nesten som jeg er Sisyfos. Den greske guden som til evig tid skulle flytte en stein opp en bakke, men mister taket hver gang han nådde toppen og måtte begynne på nytt. Slik føles jeg i dag. Det er jammen bra utsikter. Håper ikke det blir en slik koffert jeg pakker til jeg skal til Kauto da :O

Ja ja, jeg får kanskje finne de rette briller i allefall, så kanskje jeg ser de rette bokstavene når jeg skal lese i dag i alle fall. Det kjennes som om at hodet skal eksplodere og jeg kjenner ikke igjen meg selv.

Ikke bra å bli helt satt ut av ting, Jeg er bare nødt til å få min søvn. Nå skal jeg ha min E- skuvle og samisk undervisning. Så skal jeg prøve med en formiddagshvil. Så skal jeg gå en tur med hunden Alice bort til vevhula. Nisseduken kommer seg. Så begynner pakkingen også blir det å kjøre lillefrøken Alice bort til bestefar i Vingrom. Så pakke mer, Så sove mer. Så tog i morgen tidlig 0600 også fly til Alta. 

Der får jeg faktisk møte noen slektninger som jeg ikke har sett på mange år. Det gleder jeg meg til. 

Ha en god tirsdag der ute.

Hva gjør dere når dere er så trette som jeg er. Hviler du?

 

#Blogg #side2 #helse #vinter #flesthverdager #søvnløs

Sitter og ser isen legger seg

Buorre iđit, mo mánna. God morgen Hvordan står det til.

Jeg sitter her og ser isen legger seg på Mjøsa utenfor stuevinduet. Det er 10 kalde blå. Pelslua ble funnet frem og jeg kjenner godt på barfrosten. Jeg liker på en måte denne barfrosten også. Jeg håper vi kan få stålis på Mjøsa i år. Vi hadde det for to år siden også. Da gikk vi på klappskøyter midtfjords. Det var en opplevelse jeg ikke hadde gjort siden jeg var jentunge. Da gikk vi hvor vi ville på Mjøsa frem til Moelv. Det var så herlig. Det kan jo komme litt snø over moder jord, men kan godt få stål is for det.

Hunden Alice har igjen kommet i hus. Vi har gått en liten morgentur og pelslua ble funnet frem. Jeg er slettes ikke i form. Kjenner godt på kroppen at det ble en sen kveld på lørdag, men det er slik som jeg må betale for og det er jeg inneforstått med. Det var en hyggelig kveld og vi koste oss. Det jeg kjenner jeg angrer litt er at jeg danset sååå mye sving og svingte armene så mye over hodet. Det brenner mye i skuldrene i dag vil jeg si. Jeg har tenkt meg bort på vevhula litt etter hvert og det kan jo bli en utfordring, men hvis ting skal bli ferdig, må jeg gå bort dit. 

Prøver å lese litt samisk, men jeg kjenner at øya går i kryss og tenker at jeg legger meg litt nå på formiddagen for å gå på hula i 12 tiden. Det er ikke morsomt å kjenne at øya sklir igjen når man prøver å konsentrere seg. I dag har jeg kommunisert litt med http://enalenepappa.blogg.no  Jeg anbefaler dere å gå inn på bloggen hans å lese litt hvordan han sliter med å få endene til å møtes og hvordan han prøver å løse ting mot jul. Det er ikke enkelt å være alene og syk og ansvaret for et barn. De lever under fattigdomsgrensen. Jeg synes han er tøff som blogger om det. 

Kroppen min krangler fortsatt med meg. Jeg er forferdelig trett hele tiden og jeg har fått fryktelige smerter fra lysken og på innsiden av låret. Klarer ikke å komme innpå med fingrene en gang. Jeg har den samme smerten fra under armen og nedover undersiden av armene. Er det noen der ute som har opplevd slik? 

Man skal oppleve nye ting hele tiden. Det er jo fint det, jeg ler litt nå. 

Ønsker dere god mandag, hva skal dere bruke dagen til?

 

#blogg #side2 #flesthverdager #kronisksyk #hverdag #barfrost #vinter #fattigdom #syk #aleneforsørger #eneforsørger 

Hjemme igjen etter et fantastisk artig Rakfisklag med Olav Kvite gjengen på Trollstua

God søndag.

Vi har hatt en fantastisk lørdagskveld i gode venners lag. For dere som lurer på hva Olav Kvite er, så er Olav kvite en vikingbåt som ligger på Hamar. Det er søsterbåten til Mjøsen Lange, som ligger på Lillehammer. Mjøsen Lange er en stiftelse hvor min mann er høvedsmann. Det er tre slike båter på Mjøsa. Balder på Kapp, Olav Kvite på Hamar og Mjøsen Lange på Lillehammer.

På det første bildet er det Balder som ligger til venstre og Olav Kvite til høyre. På det andre bildet er det Olav Kvite. Begge bildene er tatt fra Mjøsen Lange og det var i forbindelse med Mjøsa minutt for minutt.

Vi koser oss sammen og i går var det den årlige sammenkomsten rakfisklaget til Olav kvite. Jeg spiser ikke så mye rakfisk, men denne ene gangen i løpet av året spiser jeg lefse, potet, rakfisk og rømme. Drikke øl og juleakevitt. Det er en nytelse. 

Maten kom på bordet og talene kom i gang. Vi koser oss på Trollstua og er så heldige at vi får lov til å overnatte der hvert år. Terje ønsker oss velkommen og er like sprudlende som alltid. 

Hvert år har vi med en gave eller to fra Lillehammer og Mjøsen Lange. I år hadde jeg nålebundet en lue til sjefen sjøl Terje. Det så ut som han likte den.Jeg har også plantefarget garnet. Garnet kommer fra Kvam og er kortreist. Jeg laget like godt to luer, så Terje fikk gi bort en til mannen som sitter ved roret også. Samt at jeg laget et par håndleddsvarmere. Så i år var det skikkelig viking klær som ble gitt bort.

Etter middag måtte jeg en liten tur ut og titte på utsikten ned mot Brummundal. Trollstua ligger pent til overfor byen og det er god utsikt. Det var jo også fullmåne og klarvær. Men det er første gang vi har vært der uten at det har vært snø ute. 

I det fjerne lyser Brummundal og det er godt å trekke inn den kjølige kveldsluften. Månen titter ned på meg mellom granene og det er kjempevakkert.

Inne høres det som dansen snart skal begynne og det serveres kaffe og kaker, en enslig utelampe lyser opp veggen og det gjør seg med månen som hjelper til å lage lys for dem som går ut for å trekke frisk luft i de sene kveldstimer.

Etter middag er det kaffe kaker, cognac og dans og moro i Trollstua. Det er god stemning og vi slapper av og praten går livlig. Hvert år er dette så gøy og dette er blitt en tradisjon. En hyggelig tradisjon som vi ser frem mot. 

Kai og Aslak ser ut til å ha det helt strålende. Det har resten av gjengen også. Egentlig skulle vi hatt lyd på bildene, så man kunne hørt all latteren i tillegg.

Praten går livlig utover de sene natterstimer. Laakso prøver danseskoene sine og snubler nok litt mer enn normalen skulle tilsi, men pytt. Det er så hyggelig. Danser sving og armene får svingt seg og det kjennes i dag kan man godt si…. Men tror dere jeg er skremt, nei vi kommer tilbake neste år. Dette er så hyggelig at det vil vi jo ikke være foruten.

Igjen, tusen takk Olav Kvite, for et hyggelig Rakfisk lag.

 

#blogg #side2 #flesthverdager #julebord #rakfisk #Mjøsenlange #olavkvite 

God dag på lørdagen

Buorre iđit, mo mana? God morgen, hvordan går det?

Det er lørdag og jeg tror jammen jeg har klart å ta søvnen tilbake, litt i alle fall. Jeg våkner litt om natta, men jeg sovner igjen og sover inntil fem til seks timer. Nå må jeg banke i laptopen slik at jeg ikke blir helt overivrig. Kroppen holder fortsatt på med sin greie, jeg øver meg nå på å ligge å sove på ryggen, noe som jeg ikke helt klarer. I barndommen og i hele oppveksten frem til voksen alder sov jeg nemlig på ryggen og led av noe som het søvnparalyse.

 

Søvnparalyse er en tilstand der man befinner deg mellom søvn og våken tilstand. Man klarer ikke våkne helt opp, for så å finne ut at man er fullstendig lammet, uten å kunne røre en finger eller snakke som i seg selv er en vemmelig følelse, og samtidig opplever man en ubehagelig tilstedeværelse av noe eller noen i rommet. Noen ganger opplever man at denne eller det som er i rommet sitter opp på brystet og man får ikke puste.

Så det er litt vanskelig å øve seg på det, for jeg har fortsatt denne søvnparalysen og det er vanskelig. Jeg prøver meg å ligge på magen, men det er vanskelig med betente skuldre. Det blir til at jeg pakker inn skuldrene og ligger på siden og slipper disse nesehornene som setter seg opp på meg om natta så jeg ikke får puste. For paralysen er et mare….Jeg har jo lært meg noen triks i årenes løp, med å tvinge meg selv til å se etter armene mine og bena mine, da løser det seg. Men før det er dette vanskelig. Det blir mye angst av det.

Denne uka har jeg vært en del på vevhula sammen med disse flotte damene som jeg er sammen med der borte. Jeg har begynt på noe julete. Det er veldig gøy.

Nå tryller vi frem julen. Det som er gøy her er at jeg selv må finne ut hvordan jeg skal få frem mønsteret. Det er ikke noe bok som sier hvilken trøe jeg skal tråkke på. Dette liker jeg og synes det er morsomt å se at skoene og bena kommer fram. Skjørtet og forkle. Veldig veldig gøy. Jeg liker slik arbeid. 🙂 Men jeg klarer jo ikke mye med disse armene, så det går skikkelig sent fremover. Det gjør jo ingen ting. Den trenger jo ikke bli så veldig lang. Det kan jo være en liten løper bare.

I kveld skal vi på rakefisklag sammen med gode venner og vi gleder oss stort til det.

Hva skal du gjøre i helgen?

Hvordan sover du?

 

#blogg #side2 #helg #søvnparalyse #kronisksyk #flesthverdager #husflid #håndtverk 

Det å gå ned med flagget til topps

Buorre iđit, mo manna. God morgen, hvordan går det.

Jeg tenker på hvordan det er å gå ned med flagget til topps. Akkurat nå, hvis jeg var Hareide i Krf i forhold til samarbeid om regjeringsplaner så tror jeg at jeg hadde stått og spilt fiolin i bauen på båten. Dette må da være helt i hans gate. At Bollestad går på talestolen i Stortinget og takker Arbeiderpartiet for at de fremmet dette forslaget og forteller at dette er helt i tråd med deres politikk. Hareide har helt rett når han så sier at dette vil de fortsette med helt frem til de sitter i regjering. https://www.nrk.no/norge/hareide-etter-taxfree-braket_-_-slik-skal-vi-oppfore-oss-til-vi-gar-i-regjering-1.14305273

Det skal jammen blir lett for KrF å samarbeide om en regjeringsplattform. Jeg liker Hareide mer og mer kjenner jeg. Bollestad og Ropstad kan bare nå prøve alt de kan med å gjenvinne tilliten til FrP. Jeg kjenner jo at jeg ikke er så lei meg. I går kveld, etter jeg hadde sett på nyheter, lest litt samisk. Gikk jeg fornøyd og blid

.

og sovnet faktisk som en sten og sov gjennom natten. Det er jo så sjelden jeg gjør. Våknet i dag, føler meg nesten uthvilt og tenkte at jah, dette skal bli en flott 

 

dag. Leser nyhetene og ser at frk Jensen er like sur og jeg humrer litt i mitt stille og tenker at ja, ja. Hun kan ikke få det som hun vil bestandig, det er flest hverdager. Men jammen klarte de å gi meg en god natts søvn og en god morgen. Tusen takk KrF og Bollestad. Fortsett sånn. Dette liker jeg, you made my day.

 

Toivosdattera som våknet i superhumør i dag. Men som fortsatt skal prøve ikke å bruke armer …..Ha Ha det går jo ikke.

 

#blogg #side2 #politikk #høst #flesthverdager #torsdag #hverdag

 

Kjære Gud du glemte å fullføre jobben din for noen og 50 år sia!

God onsdag kveld. Buorre ekhet, 

Jah, Jeg er kjempefornøyd. Ny onsdag, ny sprøyte, nytt ledd. Nå har jeg jo fått leddbetennelse mellom skulderleddet og kragebensleddet. Det er et ledd der også skjønner dere. Og der gjør det jammen skikkelig vondt å sette sprøyte, der er det trangt. 

Mandag dro jeg fra pappan og henta søstra. Pakka Hunden Alice inn i bilen, for hun måtte jo få lov til å være med til byen og hente mamman sin. Hunden Alice

.

hadde gått og ventet på mamman sin allerede i to dager. Jeg var jo så dum at jeg sa at hun kom. Så da var det jo bare å putte henne i bilen. Jeg vet ikke helt sikkert hvem det er som ser mest oppjaget ut av oss. Hadde jeg gapet så hadde vi vel kanskje vært likedan 🙂

Jeg dro fra verdens beste utsikt. Den er jeg jo vokst opp med. På jordet gikk vi opp skispor om vinteren og trente til skoleskirennet, Vingrom Olympiaden og Jørstamorennet. Det var de tre store. Det var gildt å bli olympisk mester, men det gildeste var at vi hadde innmarsj til stadioen (du kan skimte nedi i Vingrom), vi hadde plakater som vi bar. Jeg kommer fra Toppen og noen fra en plass som het Korea, så var det Burma osv. Det er plasser i Vingrom. Ja også kom det noen og tente den olympiske ild. Dette var store greier. Vingrom De holder på enda, Jeg tror det var noe som kom i gang etter at Håkon Brusveen vant i Squaw valley og de har holdt på i over 50 år. Jeg tror jeg var 2 år første gang jeg var med og da leide jeg vel mora mi rundt skolebygningen tror jeg. 

Gårsdagen min er gått i svart, jeg klarte ikke å våkne igjen. Det tok nok litt på og være hos faren min. Selv om jeg ikke gjorde noe spesielt, så sov jeg ingen ting. Jeg stod opp i går i ti tiden, men krøp i seng igjen klokka 11 og våknet igjen rundt klokka 0800 i dag. Jeg var så sliten, det er så merkelig at kroppen bare melder seg helt ut. Så Gud du glemte noe, du glemmer å fylle på litt englestøv her. jeg trenger det av og til.

I dag fikk jeg en super overraskelse i posten. Jeg har så flott slektning som bor i Rovaniemi. Han er sønnen til kusinen min. Han lager belter og han har laget et belte som skal være på min Gákti/kofte, og nå kom det et belte som jeg kan bruke hver dag på bukse.Det er bare så lekkert. Konjakfarget og det går i hvitt og .

sølv. Jeg skal bare bruke belter som er laget av Ari heretter. Det er helt nydelig.

I morgen skal jeg bare slappe av. Skal ikke til noe lege. Skal ikke gjøre noe spesielt. tror jeg. Jeg skal hvile armene…..Ha ha jah det klare nok jeg….NOT

Så lenge Gud glemte noe når han eller hun skapte meg og har glemt å fylle etter så klarer jo ikke jeg det heller…. men jeg kan jo prøve som Jacob Sande sa

ETTER EN RANGEL;

I morgon vil eg byrja på eit nytt og betre liv,
-trur eg.
Eg skal aldri gå på fylla meir og skjera folk med kniv,
-trur eg.
Eg skal aldri skråla visar meir i laddevinsrus,
men synge åndelege sanger i Zions bedehus,
-trur eg.

Alle kvinnfolk som eg møtar skal eg sky som bare fan,
-trur eg.
Og gå vyrdeleg forbi dei som ein nybakt kappelan,
-trur eg.
Eg skal sitte som ein munk i ein misjonskone-ring,
og drikka kaffe medan drøset går om andelege ting,
-trur eg.

Det skal ingen meir få sjå meg når det lir til høgste natt,
-trur eg,
koma ruslande på heimveg utan stivety og hatt,
-trur eg.
Eg skal legga meg når grisen går til kvile i sitt bol,
og stå opp når hanen flakser og gjel i morgonsol,
-trur eg.

Ja, i morgon skal eg byrja på den gode veg som sagt,
-trur eg.
Taka striden upp mot kjøtet og den heile develsmakt,
-trur eg.
Men i dag lyt det få vera, for eg er so spøkje tyrst
at eg må ha eit ølkrus til å leska meg på fyrst,
-trur eg.

Jacob Sande

 

Toivosdattera som samtaler litt her nå

 

#blogg #side2 #helse #helse #revmatisme #me #fibromyalgi #fatique #ms #artrose #flesthverdager #hverdag

Det spares på ørene og ikke på kronene

God morgen. Buorre Iđit, mo manna (hvordan går det)

Jeg starter med et bilde fra verdens vakreste utsikt, før jeg begynner mitt raseri. For nå er jeg virkelig rasende. Jeg er nå i Vingrom hjemme hos min far. Egentlig skulle jeg vært på Hamar på skoband kurs, sammen med mine samiske venner i Mjøsen og omegn samiske forening (Mjøsan Dajve Saemien Siebrie). Der skulle jeg lært meg å flette skoband og snakket samisk i hele helgen. Lørdag heiv jeg begge hundene i bilen og satte kursen mot Hamar. Før jeg hadde passert Moelv ringer min aldrende far og forteller at han antagelig blir sendt ut denne dagen. Jeg blir helt stum. Han ble sendt hjem dagen etter en ryggoperasjon. Selv om de skal opp å gå samme dag de er operert, så er det forskjell på en 50 åring og en 80 åring. Jeg kastet meg på telefonen og spurte om det stemte det som han fortalte. Jeg fortalte at han bodde alene og jeg var på kurs til sent på kvelden, spurte om han kunne få være til søndag morgen. Men det var visst ikke mulig. Jeg fikk beskjed om at han var tilbudt hjemmesykepleie. Det var da jeg sprakk og spurte dem om de trodde det ville være noe hjelp i at det kom hjemmesykepleie 2 ganger om dagen hvis det var slik at han f.eks falt. Han bor tross alt 15km unna sentralen til hjemmesykepleien. Det er ville nok være skikkelig god hjelp. 

Jeg kjente at jeg var i ferd med å hisse meg skikkelig opp. Den sykepleieren jeg snakket med lovet at hun skulle snakke med legen og sa hun skulle ringe meg opp igjen, men det som skjedde var at hun ringte meg IKKE opp igjen. Hun fikk min gamle far til å ringe og fortelle at legen ikke hadde gitt tillatelse til å la han bli. Det var skikkelig dårlig gjort at hun ikke ringte opp igjen selv og overlot det til han Jeg kjente at det kokte i meg og pakket sakene mine og dro sporenstreks fra Hamar.

Min far fortalte meg at de hadde fått beskjed på rommet der at de ikke en gang fikk lade PCèn på dagtid, men måtte vente med det til kvelden. Sykehusstyret hadde bestemt at man skulle spare penger på den måten. Skal si man sparer ører og ikke KR. Jeg er mildt tatt sjokkert og i helgene skal man da ha tomme sykehussenger. Dette er helt fryktelig. Hadde ikke jeg hatt mulighet til å komme hit å være her så hadde min far blitt sendt hjem alene. Riktignok er alt på en boflate her, men likevel. Han er tross alt en voksen mann som faktisk har litt dårlig balanse etter alt dette. 

Jeg kjenner jeg svetter bare jeg tenker på at han skulle vært alene og jeg skulle dratt på kurs disse dagene. Tenkte jeg skulle dratt i dag da, men han romsterte litt for mye i natt, så jeg fant ut at jeg får bare være her. Har jo ikke sovet noe, så migrenen kiler bak venstre øye. Det virker som om jeg har fått et skikkelig slag i hodet. Fy fa…, det eneste Regjeringen tenker på er å få inn KrF. Trodde de ønsket gode behandlingsinstitusjoner, men det er vel annerledes når den de behandler er passert en viss alder…Jeg blir dårlig av denne Regjeringen og den helsepolitikken de fører. 

Jeg tenkte at jeg får ta med bikkjene til skogs, så kanskje det blir bedre. Gubben får gå og legge seg litt så jeg får luftet meg litt. Hunden Alice og Hunden Stella har godt av å komme seg ut av hundegården på 1 mål, og lukte en skog. Jeg har godt av å komme meg bort og pappa har godt av å ligge, ikke bare å gå frem og tilbake. 

 

Toivosdattera som kjenner at hun er i litt kamphumør. 

 

#blogg #side2 #helse #sykehus #innsparinger #flesthverdager #rygg 

Forsiktig optimisme, som ikke ble noe av…

God onsdag.

I dag våknet jeg klokken 0400. skikkelig trøtt, prøvde forgjeves å sove videre, men  kastet inn håndkleet klokken kvart på 0545 og stod opp. Denne kroppen min tar knekken på all søvn. Dette er altså som et evigvarende hakk i plata fra denne kanten. Tenk om jeg hadde arbeidet og løftet litt for tungt så jeg kunne sagt noe slikt som at; “i går på jobb løfta jeg på meg betennelse i skulderne”. Men neida, jeg kan bare si at denne kroppen min den har en jævel som sitter ett eller annet sted og sparker bein for meg. Denne jævelen forteller kroppen min at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører. 

Etter å grått store tårer hos legen, gikk jeg hjem, sminket meg og tok med Hunden Yatzy og gikk en tur bort på vevhula og vevde litt. Jeg tenkte at jeg kunne i alle fall prøve å gjøre litt der borte. Runa, den ene av de flotte venninnen mine var der og vi startet i sofakroken med kaffe. Hun var ikke helt sprek hun heller i dag, så vi startet med en skravlings. Jeg begynte litt på vevingen og så jo at jeg hadde klart å gjøre noe feil, så jeg startet med å ta opp, men kom meg litt videre. Det hjelper så på humøret å være der borte selv om man ikke klarer å veve så skrekkelig mye.

Hunden Yatzy fant seg i alle fall en god plass på vevhula og slo seg til ro med en gang der borte. Hun ble jo adoptert med en gang av Runa og Hunden Yatzy adopterte Runa. Vi hadde jo med oss ballen hennes og hun fant fort ut hvem hun skulle gå til.

Kom igjen a Runa, kast ballen til meg 🙂 Hunden Yatzy kan stå ganske lenge å stirre på deg.

Det er rart, men alle hundene koser seg sammen med oss på vevhula, til og med Hunden Alice. I morgen skal jeg være sammen med både Stella og Alice. Da flytter jeg til Vingrom noen dager, for pappaen min skal legges inn på sykehuset og begge hundene må ha litt selskap. Bedre jeg bor der enn at begge bikkjene bor hos meg tenker jeg da. Alltid bra for slike hunder å bo på landet hvor de kan løpe løs på over ett mål. Blir verre hvis jeg skal gå tur med dem i bånd, men Stella kan løpe løs.

Nå sitter jeg hjemme etter en dag da på vevhula og prøver og slappe av i armene og tenker at dagen begynte med en forsiktig optimisme. Den ble i grunnen ikke noe av. Jeg er ikke så “nede” som i forrige uke, men jeg har grått en del i dag også. Jeg vil jo IKKE at disse armene og disse hoftene skal være slik. Det tar så lang tid før det roer seg.

 

Det er som å få seg en på trynet hver jævla dag. Du tror du er på veg opp, så klarer den jævelen som sitter på høyre skulder ikke bare å spenne bein for deg, men han har verdens største boksehanske også. Ja ja, Vi får tro at den forsiktige optimismen kommer i morra…..

Toivosdattra er evig optimist.

 

#blogg #side2 #flesthverdager #optimist #kronisksyk #husflid #veving #høst #revmatisme #me #fibromyalgi #fatique 

Jeg blir litt overgitt nå Regjeringa nå skal begynne å rote med noe som våre mødre kjempet frem for sine døtre og barnebarn.

I 1978 ble abortloven endret slik at den ble selvbestemt innen utgangen av 12. svangerskapsuke (Lov av 13. juni 1975 nr. 50 om svangerskap).  Min mor var i mot abort, men fortalte at hun skrev under at det skulle være selvbestemt rett til selvbestemt abort. Jeg husker jeg spurte hvorfor hun skrev under dette i 1978 når hun selv var i mot. hun svarte; “jeg ville at mine to døtre skulle selv få bestemme selv”. 

Noe jeg syntes var veldig framsynt av min mor på den tiden. Jeg er selv født i 1965, jeg hører ikke til høyresiden politisk, jeg hører til på venstresiden og jeg har gått mye i 8.mars tog. Det spørs nok om jeg vil stille opp igjen i år igjen. For nå er jo virkelig denne Regjeringen villige til å begynne å røre denne loven som så mange kvinner og menn har kjempet frem at jeg tror vi igjen må frem på barrikadene. Jeg er virkelig redd for at man vil merke økning av abortpille hvis man rører abortloven. Jeg skjønner heller ikke hvordan to liberale partier som V og Frp kan selge seg for å samarbeide med KfF. De som ikke vil ha skatter og avgifter og streng alkoholpolitikk. Eller KrF kan samarbeide med Frp som har den liberale alkoholpolitikken og det menneskesynet de har. 

Jeg liker ikke det jeg hører, Jeg blir helt oppgitt over alle disse uttalelsene. Erna, før kunne jeg i allefall høre litt på deg, nå kommer det bare vrøvl ut av munnen din.

https://www.dagbladet.no/kultur/krf-vil-ha-totalforbud-mot-abort/70435952?fbclid=IwAR2zjZTmRwijR4fbdAlN7-yGlJ2r9uYwogkiwj3MnflzLYLwT1bFTEUnaBY

 

 

 

#Blogg #side2 #side3 #flesthverdager #ikkerørabortloven