Hva er det dette dreier seg om da??

hus under dramatiske skyer

Jeg har fått beskjed at jeg er flyttet over til wordpress, men prøver meg litt på nouw. Jeg vil fortsette med å ha denne profilen her. Jeg har opprettet eget domene og holder på å jobbe med en egen plattform, så nå er jeg både her og på nouw. Jeg prøver litt ut nouw og du kan følge meg her https://nouw.com/toivosdatter

#bloglovin

Jeg flytter til Nouw – i allefall for å prøve den plattformen for en stund

en avgjørelse er tatt

God morgen, en avgjørelse er tatt. Jeg flytter til en annen plattform. I alle fall for å prøve den en liten stund. Jeg må prøve noe annet . Jeg er så uenig i det som skjer her, så nå flytter jeg over til NOUW

“Kode for å importere bloggen min til Nouw: 0331899210”

Bilde 5 i frodiths vinterutfordring – Vinterkledd

Buorre iđit, god morgen.

Ja, da har jeg kommet til bilde fem og vinterkledd. Jeg leter igjennom for å finne bilde av meg selv i vinterklær, men det er ikke så veldig lett. MEN jeg fant noen stilige  av mannen og der var jammen jeg også.

vinterkledd

På samme tur var jeg og hundene. Her var vi i Vingromsåsen. rett over ved Vingromkirke. Vi liker å gå på truger om vinteren, for da kommer man frem hvor som helst og da må man virkelig være vinterkledd.

Vinterkledd

Selv om det ser mørkt ut så er det jo midt på lyse dagen, noe som bildet under viser. Det er bare at sola ikke helt har kommet til Vingrom enda. I allefall ikke til de dype skogene.

Vinterkledd

Vi er vinterkledd andre steder også. I denne utfordringen var det også vanskelig å velge. Derfor tar jeg med et par bilder fra Nordre fjellstølen i Bagn.

Aketur på Nordre Fjellstølen i Bagn

Det blir ikke mer morro enn man lager det selv. Her på aking i Nordre Fjellstølen i Bagn. For ordens skyld så er det jeg som er bakerst og min nevø er fremst 😀

Trugetur på Nordre Fjellstølen med jotunheimen bak

Her er vi både vinterskodd og vinterkledd med Jotunheimen bak oss. Vi er fortsatt på Nordre Fjellstølen i Bagn.

Klesskapet ditt er en miljøversting

Miljæversting

God dag der ute

Flere og flere av oss blir veganere, kjører el-biler og kjøper økologisk mat p.g.a at vi er opptatt av miljøårsaken.

I går så jeg NRK dokumentaren av Stacey Dooley som hun har laget om klesindustrien. Jeg visste jo at klesindustrien  er miljøskadelig, men de aller fleste av oss henger etter på ett punkt, nemlig klær. Klesbransjen er den nest mest forurensende industrien i verden. Likevel så kjøper vi mer fast fashion enn noen gang.

Visste du at den blåe jeansen din trenger over 15000 liter vann for å kunne produseres? Og den produseres i den tredje verden. Vann er det mest dyrebare vi har på denne kloden. Det er også mye kjemikaler i klesindustrien. Bommulsbransjen står for over 1/2 parten av verdens  tekstilproduksjon til klær, de bruker nesten 25% av verdens insektsmidler og 10% av andre plantevernmidler. Tekstilarbeidere får helseproblemer fra disse kjemikalene og som sagt ovenfor så brukes enorme mengder vann for produksjon av disse klesplaggene. Så mye at enkelte steder senkes grunnvannet betydelig og i en del produksjonsområder er det betydelig utslipp av kjemikaler i vannet. I det vannet som brukes til matlaging, klesvaskt og hvor barna bader.

Prislappen på klær har falt drastisk på to årtier på verdensbasis til sammenligning med andre forbruksvarer. Den Europeiske klesvirksomheten har gjennomsnittlig fordoblet antall kolleksjoner som er sluppet i løpet av de  siste ti – 15 år. Klær er blitt mer tilgjengelig og billigere og har ført til at vi som forbrukere kjøper mer klær og vi beholder hvert plagg i halvparten så lang tid som for 15 år siden. Det er et tankekors. Hvert plagg blir ofte ikke brukt mer enn 5-8 ganger før det havner på søpla

Forbruket vårt er overhodet ikke bærekraftig. Vi har fått et bruk og kast samfunn og det er lettere å gå å kjøpe seg en ny jeans når glidelåsen går, enn å reparere den. Hele buksa er ok, det er bare glidelåsen som er ødelagt.

Vi må kanskje begynne å tenke om vi trenger så mange jeans i skapet. Kan vi begynne å handle på second hand?

Det var et stort tankekors å se Stacey Dooley´s dokumentar. Linken ligger under. Den ligger også på NRK nett tv. Jeg har hatt kjøpestopp på klær lenge. Jeg er heldig for jeg arver klær, så jeg kjøper sjelden nytt, og for hvert nytt plagg som kommer inn, går ett ut til fretex. Jeg tenker også at bomull er noe jeg ikke bruker så mye av, heldigvis. Det går mest i ull eller lin hos meg. Men jeg som andre har jeans og lette bomullskjoler.

 

https://tv.nrk.no/serie/stacey-dooley/KOID25004618/14-01-2019

 

#miljøversting, #kleskap, #jeans, #bomull, #miljøgifter

Intet nytt under solen JO i dag ligger det snø på Myken

Buorre eahket, god kveld der ute.

I dag har det vært vinter her på Myken. Hafsteinn har vært nødt til å brøyte litt i dag. De som er fastboende sier at dette slettes ikke er vanlig her på Myken, og det skjønte jeg jo. For når jeg begynte å lete etter en spade så fant jeg ikke så veldig mye spade. På videoen over var værmeldingen rundt klokken 13 tror jeg. Men det skifter ganske fort her på denne lille øya i havgapet. Like etterpå var det tilløp til sol.

Månelyst over stallen

Selv om det bare er 1/2 måne så lyses stallen til Geir og Vera fint opp og man ser godt det er vinter ute. Vi håper den får ligge litt før regnet kommer.

Ha en nydelig mandagskveld der ute, vi skal nå spise middag. Nydelig kyllinglår, med ovnsbakte beter som vi har kjøpt på #mykenhandel her på #myken

3. bilde av Frodiths vinterutfordring

Buorre Beaivi

Her kommer 3. bilde av Frodiths vinterutfordring. Det skulle egentlig ha kommet i går, men da var jeg liggende med en mega migrene. Så da gikk dagen bort for meg.

Mitt bidrag denne gang er isdans…Vel dans og dans, vi er på klappskøyter på Mjøsa og danser oss på stålis midtfjords fra Lillehammer til Moelv og retur. Kai og jeg prøvde oss på en sving eller to, men klappskøyter er ikke helt egnet til dansing. Men det føltes som vi danset oss til Moelv og på retur. Det var helt utrolig. Jeg hadde ikke opplevd å gå på noen skøyter midtfjords på mange år.

Her er dagens bildeutfordring – Snø

Buorre iđit

I natt stilnet det litt i vindkastene her oppe. Det var nesten så det ble alt for stille, sengen ristet ikke i det hele tatt. Men det var godt at det ikke smalt så i veggene.

Her kommer dagens bildeutfordring. Som jeg skrev i går så hang jeg meg på Frodiths vinterutfordring. I går la jeg ut bilde med vinterlandskap og jeg klarte ikke å bestemme meg for hvilke jeg skulle ta, så jeg la til mer enn ett. Men i dag følger jeg spillereglene.

Storm og jeg i dypsnøen.

Her er Storm og jeg i snøen. Jeg har egentlig truger på bena. Ikke noe særlig trugeføre, men likevel godt de var på bena, for ellers hadde jeg gått med snø til livet. Storm slet så at han gikk på trugene mine bak meg.

 

Det er mye man skal utfordres i :)

Vinter på Myken
Vinterlandskap på Myken

Buorre eahket, god kveld.

Jeg har tatt en utfordring av en bloggvenninne som heter “vinterland” Frodiths vinterutfordring der vi bl.a skal legge ut ett bilde for hver dag av ; 1) vinterklær 2) frost 3) “isdans” 4) snø 5) vintermoro 6) vinterlandskap 7) strevsom vinter

Men jeg klarer jo IKKE å bestemme meg, så jeg legger ut litt flere når det gjelder vinter landskap. Jeg har tatt med et par bilder herfra og de er i vinterskrud, så legger jeg inn en liten videosnutt fra hvordan det var her i formiddag. Beklager at kameraet er litt urolig, klarer ikke å holde det helt stødig. Det er litt vanskelig å holde for det blåser ganske kraftig her i dag.

 

Myken fyr i vinterlandskap

Så jeg valgte tre stykker to herfra og ett fra Nordre Fjellstølen i Bagn. Det ble både vinterlandskap og vinterklær. Det var et vakkert landskap og en vakker trugetur. Storm likte seg alltid der oppe, for han kunne få løpe løs. Vi måtte ha mye klær på, for det var skikkelig vinter der også, med mange kuldegrader.

Storm og jeg i vinterlandskap med vinterklær.På trugetur med Jotunheimen i bakgrunnen