Ting settes i perspektiv

I går suste Kai og jeg nedover på E6 mot Asker i solnedgangen. Vi skal i en begravelse til en bekjent av oss. Han døde ikke brått kan du godt si, han ble 101 år gammel. I fjor gikk han til lege og klaget over at han var litt svimmel. Han ble sendt hjem med følgende beskjed. Det var noe han måtte regne med når han valgte å bli så gammel.

 

#blogg #perspektiv #flesthverdager #begravelse #side2

Gleder meg til å se denne utstillingen, Oppfordrer alle til å gå å se den mellom 29 mai – 12.juni.

Reklame | https://psjegharms.no/fotoutstillingen-ps-jeg-har-ms-kommer-til-lillehammer/

 

 

Hei på tirsdagen.

Jeg sitter og bobler om kapp med solen for tiden. Kreativiteten stopper ikke opp selv om man er kronisk syk. Jeg lager opp en del ting, nå går det i unike tovede 

sitteunderlag med filtede motiver. På bildet her er det en skibueskyter. Det er jo en langbueskyter. Vi holder jo på med klinkbygde trebåter og Kai er leder i bueklubben i Lillehammer. Motivet fant jeg på ryggen på jakken hans. Det er logoen til bueklubben i Lillehammer. Det måtte jo bli et sitteunderlag. Hvis du har lyst på et slikt sitteunderlag, så kan du bestille av meg. Det koster 300 kr for et stort, 250 for medium og 150 for barnestørrelse. Jeg har ikke lager, men lager opp og sender deg i posten. Jeg har garn her hjemme og tar gjerne bilder av garnet jeg har,så bestemmer du hvilken farge du vil ha. Filtingen gjør jeg med ull som er farget.

Det er så deilig vær, vi er i slutten av mai, snart juni og det er en fantastisk sommer. Jeg koser meg, men holder meg mest inne, på denne tiden er det mye pollen og det er også kommet mye veps, noe jeg visstnok også reagerer kraftig mot nå for tiden. Det fikk vi erfare i Sverige i når vi var der sist. Så nå har vi gått til anskaffelse av adrenalipenn. MEN jeg klarer jo IKKE å huske på den når jeg går tur, den ligger godt hjemme i skuffen på kjøkkenet, der hjelper den godt. Ler godt her jeg sitter. På ettermiddagen når det begynner å bli kjøligere, kryper jeg ut på verandaen og da nyser jeg ikke så mye.

Som dere så på det lille innlegget jeg la ut i går så ettermiddag så har hunden Alice kommet tilbake. Det er alt for mye bråk i Oslobyen om sommeren. Jeg koser meg med hunden Alice og jeg tror hunden Alice koser seg sammen med meg. Jeg tenkte at hun hadde godt av et lite bad i #Mjøsa nå når det er så varmt, for som dere sikkert har forstått, så bor jeg ikke så langt fra Norges største #innsjø. Det ble ikke så mye #bading i #sommervarmen på hunden Alice, mest på meg og Spaniaskoene kan du si. Som videoen viser så er det mye vann og lite Alice og litt Spaniasko. Ler litt når jeg ser på mine eminente filmkunnskaper.

I perioden fra i dag og frem til den 12.juni har fotoutstillingen P.S, jeg har MS kommet til Lillehammer. Den vises nede på Strandtorget. Jeg oppfordrer alle til å ta seg en svingom innom Strandtorget selv om de ikke har tenkt seg dit. På bildene finner de bl.a Nina – Karin (på bildet nedenfor), som er min kusine, og fem andre,.  Jeg digger Nina – Karin. Vi har vokst opp sammen, hun er ei skikkelig ståpå dame.

25.05.2018

Nå skal jeg pakke meg opp trappa, inn på rommet og ta meg en liten hvil. Viktig at jeg får disse hvileskjærene som jeg så varmt prater om – er altså ikke noe god til å ta dem. Husk å få med dere denne utstillingen dere som er i nærheten av Strandtorget.

 

Ha en flott tirsdag kveld, jeg skal ha det, og gleder meg til å se utstillingen med Nina – Karin #psjegharms

 

#blogg #flesthverdager #ms #fatique #allergi #astma #vår #sommer #me #sjøgren #nrf #kronisksyk #smertesyndrom #sol #side2

I natt ble det ikke et minutt med søvn

Reklame | https://www.birk.no

God kveld godtfolk 😀

I går kveld dukket denne unge mannen opp en tur, han stakk en tur innom for å ta eksamen i dag. Kommet fra Tyskland og vært og syklet i Nesbyen i helgen. Nå er det sommer og konkurransene de ruller på. Han er rimelig fornøyd hittil i sesongen. Etter eksamen, så heiv han seg rundt og tok bussen tilbake til Nesbyen til flere konkurranser. Det koster å være på Landslaget. Så lenge han er fornøyd, er vi fornøyd. Følg han på Instagram på @atle_laakso 

Jeg har ikke sovet noe i natt til i dag, har hatt forferdelige #smerter i magen og er helt gåen, jeg har ikke sittet og sett på TV, jeg har skrevet og jeg har vært veldig kreativ. Ett av mine sitteunderlag har blitt tryllet frem, og det blir fler av dem. I dag har jeg skikkelig #hjernetåke.

Denne skibueskytteren finner man ikke på noen sten tror jeg, men jeg har funnet den bak på ryggen til min mann. Han er leder i Lillehammer bueklubb og jeg synes at den kunne komme på ett av mine sitteunderlag.

Se hvem som ble igjen her hos meg når min søster dro tilbake til Oslo. Nå tror jeg nok ikke denne damen kommer til å reise tilbake til Oslo noen gang igjen. Vi må finne en plass til henne på landet. Hun blir alt for redd for å bo i Storbyen. Nå skal jeg trene henne litt før vi begynner å lete etter et nytt hjem. Det er koselig å ha henne her igjen.

Min mann arbeider som besatt for å få denne på vannet, vi må få den på vannet før vi drar på ferie, planen er å ta den med i sommer. Til de 1000 sjøers land

 

 

Min pappa, Stella og jeg har vært og stelt på graven for sommeren hos mamma. Nå ble det fint der. Det var godt å ta sommer pyntingen der også. Stella ligger fint og rolig. Hun skjønner ikke helt at hun ikke er bundet fast. Stella er en morsom borderhuskey. Hun har trekkviljen til en #Husky og lydigheten til en #bordercollie  

 

Nå skal jeg tilbake til min kreativitet, for jeg legger meg. Jeg er supertrett. Ha en fin mandagskveld der ute. Takk for at du tittet innom og følg meg gjerne videre i min bloggverden.

 

#blogg  #sommer #hverdag #flesthverdager #kronisksyk #sol #sommer #me #ms #fatique #tarmbetennelse #side2 #nrf #artrose #fibromyalgi

Tilbake etter en super musikk opplevelse i Hamardomen

På toget ned til Hamar fredagskveld, vi skal på konsert med Frode Fjellheim i Hamardomen. Lurt å ta toget mot å kjøre egen bil. Er jo ikke langt mellom byene. 

God søndag

Jeg er tilbake etter en super musikkopplevelse i #Hamardomen fredag kveld. Jeg trodde jo ikke jeg skulle kommet meg dit, ble så dårlig på dagen, men her jo en innebygd stahet og en mann som mener jeg har godt av gode opplevelser. Og min nye treenighet tarm/hjerne/kropp akse – det å spare på gode opplevelser så vil  hele Rita få det mye bedre. Selv om hele gårsdagen ble tilbragt i sengen under ett laken, så var den dagen også noe bedre enn andre slike dager. Jeg klarte faktisk å spise noe mat og jeg klarte faktisk å få i meg noe drikke. Dagen i dag er heller ikke så ille, jeg klarte å komme meg ut av sengen før klokken 12 og jeg har klart å begynne på ett av mine sitteunderlag. Så det ser ikke så halvgalt ut.

Du lurer sikkert på hvorfor jeg utsetter meg for dette, når jeg blir syk av det? Det er for å få de gode opplevelsene med seg. Jeg fikk en fantastisk musikkopplevelse. Jeg elsker joik. Jeg elsker all musikk, bare den er god, men spesielt joik. Jeg har jo skrevet om det før, røttene mine. De finner jeg bl.a i joiken og mine samiske røtter. Det er viktig for meg å finne disse gode lommene, det er viktig at jeg vi har noe gode opplevelser sammen, min mann og jeg. At det ikke bare blir sofakroken og soverommet. Jeg tror treenigheten (tarm/hjerne/kroppaksen) da vil fungere fult og helt en vakker dag.

I dag klarer jeg ikke helt å konsentrere meg, men det gjør jo ingen ting. Jeg har det jeg kaller hjernetåke. Jeg holder på med 100 ting samtidig. begynner på en ting, fortsetter på med noe som er halvgjort og avslutter en tredje ting. Det er sikkert ikke helt bra, jeg er ikke helt til stede i meg selv i dag, men er våken og oppe  og nede. Slik som min bestemor Skjåk ville sagt når hun skulle vekket oss. Hun banket med en langkost i kjøkkentaket og ropte ,”unger, nå må døkk må upp og ned”. Nå er jeg “uppe og nede”. 

Jeg avslutter dagens innlegg med Frode Fjellheim og Cantus Nothern Light . Nyt søndagen i solen med god musikk.

 
Ha gode opplevelser der ute og takk for at du tittet innom bloggen min, følg meg gjerne videre.
 
#blogg #flesthverdager #hverdag #helg #sommer #sol #joik #samisk #frodefjellheim #kronisksyk #me #ms #sjøgren #nrf #fatique #migrene #side2
 

 

God dag i solen

Så var det fredag igjen og jeg har fått hvilt litt ut.

Jeg skal en liten tur bort på vevhula, fant denne korte vevskjea i boden min i går. Jeg prøver ikke gjemme meg bak den, selv om det ser slik ut. Nå skal jeg snøre min sekk og prøve å bevege meg sakte bort dit. Det er bare 20 minutter å gå, men tar sikkert mye lenger for meg. Jeg trenger å få rørt litt på denne kroppen, tar det som trening, balansetrening. Må jo trene denne muskulaturen. Tar det sakte, blir det for mye, så får jeg snu å gå hjem…eller bestille drosje. Alltid alternativer.

Jeg tenker vi (både ho Rita og ho Helmi) får samarbeide, så går nok dette bra skal du se. 

I kveld skal min kjære mann og jeg ta toget til Hamar. Vi skal på konsert på Domkirkeodden, i Hamardomen og høre på nattjoik med Frode Fjellheim. Gleder meg veldig til det. Dørene åpner klokken 1930 og konserten starter klokken 2000.

 

 

Ha en fortreffelig fredag hilsen Toivosdattera 

takk for at du stakk en tur innom og leste litt på bloggen min, håper du følger meg videre

 

#blogg #side2 #joik #nattjoik #hamar #kronisksyk #hverdag #flesthverdager #sommer #vår #me #ms #migrene #sjøgren #artrose 

I dag er en slik dag det har kommet store tårer

I dag har det kommet store tårer. Jeg ble så utmattet og lei meg etter legetime og time hos Osteopaten. Da jeg gikk fra osteopaten var jeg glad for å ha verdens største utenpåbrillersolbriller på meg. Tårene trillet og jeg var helt utslitt. I dag klarte jeg virkelig ikke å ta mye kontroll over situasjonen. Jeg gikk som en 70 åring fordi jeg alt gikk helt trill rundt og alt var vondt. Hodepinen og smertene i kroppen banket på døra og jeg tenkte at det smarteste ville nok vært å gå hjem, men jeg hadde så veldig lyst til å dra bort på vevhula og hilse på. Mens tårene trillet og jeg gikk de lengste 9 minuttene i mitt liv, så fant jeg ut at jeg var glad for at jeg i det minste fikk sol på kroppen, for da fikk jeg i allefall D-vitaminer.

Jeg kjente at jeg tok tilbake kontrollen med den tanken og begynte så smått og le litt for meg selv, aldri så galt så er det godt for noe. Det var sommer og sol og jeg fikk D-vitaminer på kroppen uten å ta TRAN. Var ikke det bra da? JAH fantastisk. Vi har en nydelig sommer allerede før sommeren. Det er godt for både kropp og sjel. Jeg tørket tårene under verdens største utetnpåbrillendesolbriller og låste opp døren til vevhula og gikk inn til mine gode venninner. Det var godt å komme dit. Godt å kjenne lukta av filler, ullgarn og støv. Godt å se vevene og godt å sette seg ved veven og godt å se verdens beste jenter.

Så da får jeg bare hvile når jeg er hjemme å kjenne på det som er godt når det gode er der.

 

 

Hilsen Toivosdattera som er god til å overdrive, men også god til å hvile

 

#hverdag #sommer #vår #flesthverdager #me #ms #kronisksyk #helse #fibromyalgi #Ibs #mikroskopiskkolitt #blogg #side2 #sjøgren #nrf

Etter et par dager stillhet er jeg tilbake

Reklame | https://www.studiobazar.no/

Bildet er tatt på toget til Oslo tirsdag.

 

Hei alle sammen på torsdagen.

Ja da er jeg tilbake fra blåtur. Jeg har vært nødt til å hvile litt noen dager, for slike ferieturer tar skikkelig på meg. Men det er vel verdt det. Jeg nekter å la kroppen min gjøre livet mitt til et større fengsel enn det allerede er.

jeg var i Oslo på tirsdag på et møte, det gikk kjempefint. Da følte jeg at jeg hadde kontroll. Jeg sa til min venn som jeg møtte der, at nå tar jeg kontroll over situasjonen. Det funka den dagen. Så tok jeg kontroll i går og det gikk ut på og hvile. Jeg kjenner jeg er blitt flinkere til å sette litt grenser for meg selv og det er godt. Nå sitter jeg på legekontoret og venter på svar fra biopsier og er ganske spent.

På #venteværelse til legen min, jeg her verdens største utenpåbrillenesolbriller 😂 slik at det ikke skal komme inn noe lys, er så #svimmel . Har på meg en nydelig sommerlett topp jeg har handlet på #studiobazar. De har en fantastisk søt butikk som ligger på St. Hanshaugen i Oslo, men de har også en fin nettbutikk.

Vi blogges senere, jeg ropes snart inn. De ser litt rart på meg her jeg sitter med de verdens største solbriller. Skal ned på vevhulen etterpå og møte mine fine venninner. Har ikke sett dem på over  to uker.

 

 

Toivosdattera som ønsker dere en fin dag i sola 

 

#blogg #flesthverdager #hverdag #kronisksyk # vår #syk #sommer #venteværelse

 

 

 

Slik ser jeg da ut etter å tråkket over mine grenser igjen

Hei på 18. Mai

Jeg lærer jo aldri. Jeg er så flink til å strekke grenser, spesielt mine egne. Jeg er så glad i å være på blåtur og spesielt når det er lenge siden jeg har vært det. Dessuten er jeg supergod til å late som jeg er frisk når folk jeg ikke kjenner er i nærheten av meg, og nå har jeg altså vært på museum. Det var så fint museum og jeg har tråkket rundt der i 2 1/2 time. Jeg elsker å gå på museum sammen med Kai., plutselig falt jeg sammen og begynte å gråte. Måtte umiddelbart på toalettet og alt gikk trill rundt. Men jeg elsker å være på blåtur. Nå sitter jeg og slapper av i bilen, mens han rusler bort på noe i skogen som var verd å få med seg. Men som dere ser, jeg skal sitte litt til rolig i bilen. Så kommer jeg meg snart igjen.Fra Helleristningene På Tanum 17.mai

Vi snakkes 😉

Takk for at du tok deg tid til å lese og følg meg gjerne videre

toivosdattera som ikke gir seg enda

#blogg #side2 #flesthverdager #hverdag #helse #vår #sykdom #me #ms #fatique #artrose #fibromyalgi

Hurra jeg startet IKKE med smertestillende i dag

 

uvW3u44Wrcc

 

Hurra Hurra!

I dag er jeg glad, for i dag slapp jeg å starte med smertestillende. Jeg er litt bedre og det ser man også. Hjernen er en rar greie og har på en forunderlig måte å kunne klare å heale seg selv. Bare man klarer å ta tingene mer med ro så er går tingene seg til. Jeg er ikke noe god til å ta det med ro, men nå ser det ut til at jeg skal klare det noen dager.

 Jeg klapper meg selv på skulderen her jeg sitter og hører på #elg sin versjon av Lars Lillo Stenbergs versjon av hjernen er alene. Den passer helt perfekt akkurat nå. #øivindelgenes er en fantastisk #artist og jeg må bare innrømme at jeg stemte mange ganger på han på lørdag. Han vant en velfortjent seier som #århundrets artist. Jeg har fulgt den mannen siden han begynte sin reise. Jeg husker jeg flyttet til #Tromsø på -80 tallet og bodde i Tromsdalen og skulle på jobb på sykehuset. Den gangen var det ingen tunnel å kjøre. Noe som passet Toivosdattera perfekt, for da fikk jeg spilt #dance with the stranger mens jeg stod i kø og kjørte over broen over sundet. Fantastisk, siden har jeg fulgt med mr #elgenes. Jeg har også blitt kjent med hans yngre bror #thorbjørnelgenes som bor her på #lillehammer. Han er også en veldig flink musiker. 

Jeg avslutter den 16. mai med sjefen sjøl med hjernen er alene. Han er bare helt rå. Jeg gir dere herved Hr. #øivindelgenes

GsBHpB8W4cw

Hilsen Toivosdattera

Tusen takk for at du stakk innom, del gjerne og følg meg gjerne videre. 

 

#side2 #blogg #kronisksyk #fatique #revmatiker #smertesyndrom #me #ms #øivindelgenes #vår #helse #sommer #hverdag #flesthverdager

Flotte Noman Mubashir skal lede årets 17. mai-sending. Det er jeg glad for

Reklame | https://www.nrk.no/ostlandssendingen/1.14047326

Gratulerer med dagen 2018

Noman Mubashir kommenterer årets barnetog i Oslo. (bildet hentet fra nrk.no)

Hei der ute.

I dag sitter jeg også å hoder meg fast, men har faktisk klart å komme meg i dusjen. En av grunnen til at jeg har klart det er nok fordi jeg startet dagen klokken 0730 med en smertestillende. Det går ikke akkurat fort når man er #kronisksyk og har alt snurrer rundt. Igjen jeg er kjempeimponert over alle som har #krystallsyken.

Så til dagens tema. Jeg har delt et innlegg fra nrk.no/ostlandssendingen på min #Facebook side. Det har jeg gjort fordi jeg blir litt oppgitt over mine gode medborgere i dette landet. 

Flotte, fine Noman Mubashir. Jeg er så glad for å se at du skal lede årets #17.mai sending. Du er en av våre kjempeflotte nordmenn som har en fot i forskjellige kulturer. Så flott det blir å se deg i bunad. Jeg har også mine føtter plantet i forskjellige kulturer, de er sågar nordiske disse kulturer som Norsk, Finsk, Samisk og Kvensk. Jeg heier på deg.

Folk er rare. Her blir det stor ståhei hvis de ikke vil integreres godt nok og lære seg språket osv… og gode nordmenn bli….så har vi en som er født og oppvokst i dette landet og ivaretar begge kulturer på en utmerket måte, så er det jammen galt det også. 

Noman er født i Norge og er like norsk som deg og meg. “Han mener det er flere måter å føle seg norsk på, og mener alle bør føle seg inkludert i det norske samfunnet. “

Jeg er helt enig med Noman at vi ikke må si de hele tiden, men vi. Noman har som meg foten i flere minoriteter. Han er født i Norge, men er Pakistansk. Han er muslimsk, men er homofil.

Mens jeg skriver dette innlegget så spiller jeg Jon Henrik Fjällgren sin plate “vi är starka”. Jon Henrik er en Svensk, Samisk – Colombiansk artist og reineier. Han er bosatt i Mittådalens sameby i Herjedalen. Fjällgren er født i en indianerby og ble senere flyttet til et barnehjem i Colombia og har vokst opp i en samisk reindriftsfamilie i Sverige. Han har også sine bein i plassert i flere minoriteter. 

Husk hva kong Harald sa i sin tale i 2016. “Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter,  og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting.”

Kjære Noman Mubashir, jeg er så glad for at du skal lede 17.mai sendingen på #nrktv, og du er skikkelig kjekk i #bunad. Slike nordmenn vil #Norge – i alle fall jeg ha i dette landet her. La oss vise at vi er rause – jeg liker #regnbuen

 

Ha en riktig fin tirsdagskveld alle der ute, nyt #solen og #våren.

Nyt den #samisk #svensk #colombianske #fjällgren sin vakre #joik

Hilsen Rita Helmi Toivosdatter Laakso

 

 

 

 
 
#blogg #flesthverdager #hverdag #vår #sommer #!7mai #regnbue #nrkno #nrk #side2 #kristen #muslim #homofil #samisk #colombiansk #svensk #kultur #minoritet