Kom dere ut og opp i trærne, ta et godt magadrag av den friske lufta. Det er jævla mange som ikke klarer det !!!

God lørdag der ute !!

Håper dere alle har hatt en god natt og at dere er ute og nyter godværet, eller været der dere er. Kom dere ut og opp i trærne dere som kan det. Ta et jævla godt magadrag av den friske lufta. 

For noen år siden fikk jeg en kommentar da jeg skrev et innlegg på min gamle blogg om hvordan jeg hadde det og kommentaren var; “det er flere som slit Rita”. Ja det er flere som slit, veldig mange faktisk. Det er det som er så ille. Utrolig mange som har en kronisk sykdom som ikke er synlig. La oss se på noen tall:

I følge Norsk Revmatiker Forbund er det mer enn 300.000 mennesker som har en eller annen form for revmatisk diagnose i Norge og det finnes 200 forskjellige revmatiske diagnoser. Mange av disse diagnosene kan du ikke se at personen lider av før den er langt kommet. De fleste revmatiske sykdommer er kroniske og medfører stivhet og smerter i ledd og muskler, men ved noen diagnoser kan også huden, lungene, slimhinnene og andre organer kan bli rammet. Hvis du lurer på om du har en revmatisk diagnose, gå til legen din og be han henvise deg til en revmatolog. Har du fått en slik diagnose kan du ta kontakt med Norsk revmatikerforbund for informasjon. De har likemenn og god informasjon. Jeg finner 3 av mine diagnoser under denne paraplyorganisasjonen, det er Fibromyalgi, Artrose og Sjøgren. Ta kontakt på https://www.revmatiker.no

I følge ME – foreningen så finnes det mellom 10. 000 – 15. 000 mennesker i Norge som er diagnostisert med ME (Myalgisk Encefalopati), men her er det mange mørketall. Det er mange som ikke har fått noen diagnose. De som er rammet av ME føler seg syke hele tiden? Med de fleste av disse symptomene: 

  • Konstant sykdomsfølelse

  • Influensaliknende symptomer

  • Sår hals

  • Hodepine

  • Søvnforstyrrelser

  • Konsentrasjonsproblemer

  • Nedsatt hukommelse

  • Hjerterytmeforstyrrelser

  • Mage- og tarmproblemer

  • Muskel- og leddsmerter

  • Nevrologiske smerter

  • Overfølsomhet for sanseinntrykk

  • Anstrengelsesutløst utmattelse

  • Unormalt lang restitusjonstid

Overbelastninger gjør symptomene verre. Denne overbelastning kan være noe så enkelt som å ta seg en dusj eller å snu seg i senga. For dem som er aller hardest rammet kan det å flytte på en arm utløse en storm av symptomer. Det er viktig ikke å gå ut over grensene sine da det kan ta dager eller måneder å komme seg etter en forverring. Ta kontakt med ME foreningen for mer informasjon. http://www.me-foreningen.info.

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet. Det er om lag 11.000 personer i Norge som lever med sykdommen i dag. Ca. 7700 kvinner og 3.300 menn. Hvert år får mellom 300 og 400 personer i Norge  diagnosen. Du kan lese mer om symptomene på MS, hvordan diagnosen stilles og hvordan man kan behandle sykdommen på MS forbundets hjemmeside på http://www.ms.no.

Migrene er en pulserende, ofte svært smertefull hodepine som kan vare opptil 72 timer. Smertene er ofte ledsaget av kvalme og brekninger/oppkast, lysskyhet og følsomhet for lyd. 

Hva som er årsaken til migrene er ikke fullt klarlagt, men noen leger mener smerten kommer av at blodårene utvides i deler av hjernen. Selv om det kan være svært smertefullt, er ikke migrene farlig. 1 av 5 vil oppleve migrene en eller annen gang i løpet av sitt liv, så det er relativt vanlig, men noen har det såpass ille at det kan bli kronisk migrene.

Behandling for både klasehodepine og migrene Imigran injeksjon

Klasehodepine (Cluster-hodepine) er kraftige anfall med hodepine som vanligvis er lokalisert bak et øye. Anfallene kommer som regel i puljer (klaser) på 1-4 anfall pr dag i 4-12 uker. Smerten er ensidig, og varigheten av hvert anfall er vanligvis mellom 15 minutter og 3 timer uten behandling. Smertene er sterke, og de har en skjærende eller sprengende karakter. I mellom puljene med anfall er det som regel ingen hodepine.

Med hodesmertene følger minst ett av tilleggssymptomer som rødt øye, tåreflod, nesetetthet, renning fra nesen, svetting i pannen og ansiktet, liten pupille og nedsig av øyelokket på samme side. Lysskyhet, nervøsitet og uro er også vanlig under anfallene.

Klase-hodepine er en sjelden sykdom. Den rammer menn 4-5 ganger så hyppig som kvinner. Debutalderen er vanligvis mellom 20 og 40 år, hos kvinner er det en tendens til noe senere debut. Ca. 1 av 6 med klasehodepine har en kronisk form av sykdommen, det vil si uten anfallsfrie perioder. Gå inn på Norsk helseinformatikk sine sider og les om klasehodepine/cluster. https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/hodepiner/cluster-hodepine/

Fatigue er en utmattende tretthet som du ikke har mulighet til å hvile deg fra. Den kan komme i ulik styrke og frekvens gjennom livet og uansett alder, og rammer ofte smertepasienter. Dette vil selvfølgelig være svært hemmende i dagliglivet. Likevel har det  vært et undervurdert symptom/problem. Samspillet mellom kropp, tanker, følelser, handlinger og livsforhold gjør at utmattelsen blir både fysisk og psykisk, ikke enten eller.

Når man har fatigue så får man glidene overganger til apati, som gjør at man mangler motivasjon til å gjennomføre ting. På samme måte er det med manglende evne til å føle glede og lyst, og som kan være vanskelig å skille fra en depresjon.

De fysiske symptomene er: Tretthet, Behov for å hvile mer, Søvnig, Problemer med å komme i gang, Mangler energi, Mangler muskelstyrke, Føler seg svak.

De mentale symptomene er: Konsentrasjonsproblemer, Problemer med å tenke klart, Forsnakkelser, Vanskelig å finne rette ord, Dårligere hukommelse, Miste interesse.

Å måle utmat­telse er ingen enkel sak, for det finnes ingen røntgen, medisinsk test, eller blodprøver man kan ta for å stadfeste den og hvor mye man er rammet. Pasienten rapporterer om opplevelsen av å være uten energi. Forskere og legen bruker gjerne selvrapporteringstester for å kartlegge pasientene. Det finnes også noen spørreskjemaer og prestasjonstes­ter, som kan være med på å kartlegge situasjonen.

Mer enn 2/3 beskriver utmattelsen som alvorlig, eller svært alvorlig. Mange med inflammatorisk, revmatisk sykdom vil ligge på rundt 7-8 på en slik rapporterings­skala og scoren er hos mange sterkere på utmattelse enn den er på smerte.

Sykdomsaktivitet har vært regnet som den viktigste fak­toren i forhold til fatigue, men også psykiske faktorer og søvnforstyrrelser er viktige faktorer som er utslagsgiven­de. Utmattelsen henger nemlig ikke alltid sammen med høy sykdomsaktivitet. Mange opplever å være utmattet selv om medisinene reduserer alle tegn på at sykdom­men er aktiv. 

Kroppen bruker mye energi for å håndtere aktive beten­nelser. Utskillelsen av cytokiner, som kroppen øker pro­duksjonen av i immunforsvaret når man har en betennel­se, kan medføre følelsen av fatigue og svak eller moderat følelse av anemi. Smerte er en gigantisk energityv. Viktig å balansere mellom aktivitet og hvile.

Du kan gå inn på revmatikerfobundet, msforbundet og lese litt om utmattelse.

Forekomsten av astma blant voksne ligger på ca. 8 %. I tillegg kan 80 % av alle med astma ha høysnue og mange av disse kan ha en udiagnostisert astma. Det er her mange mørketall. Utviklingen  av astma kan ha ulike årsaker. Allergi er en viktig faktor og det store flertall av barn med astma har som sagt før samtidig allergi. Dette kan skyldes arvelige faktorer. Astma som debuterer i tidlig barnealder er ofte forskjellig fra astma som starter i voksen alder. Jeg hadde først høysnue/pollenallergi og eksemer og fikk astma først som 13-14 åring. Når man har pollenallergi så er det veldig lett å få kryssallergier i forhold til matallergier og det har jeg fått i voksen alder. Jeg aner jo ikke helt hva jeg er allergisk overfor. Jeg vet så noenlunde hva jeg reagerer på. Jeg reagerer på noen nøtter, jordbær, skalldyr og en del frukt. Det blir litt prøve og feile. Litt skummelt kan det være, for noe av dette hovner jeg opp i halsen av. Vepsen er også noe som er blitt skummelt som årene har gått.

Min søster er født med astma og fikk allergi som litt større barn. Gå inn på Naaf sine hjemmesider og les om astma og allergi http://www.naaf.no/fokusomrader/astma/.

Dette er noen av de tingene som jeg har ramset opp som noen sliter med som ingen trenger å se på deg at du har. Har du først fått en autoimmun diagnose, så pakker det som regel på seg og man blir en kronisk smertepasient.

Løp ut i skogen, ta et godt magadrag av den friske lufta. Kjenn sola varmer ansiktet og kroppen din. Nå har jeg i grunnen presentert meg selv for deg. Jeg er en som med i hele dette regnestykket, som har alle disse diagnosene, og som dere ser av tallene så er det utrolig mange mennesker som har flere diagnoser slik som meg. Så det er kanskje lurt å ha planer. Hvis ikke plan A går så har vi hele alfabetet å ta av.

​Hilsen Toivosdattera som vet at det er flere som sliter der ute og som sender alle dem gode tanker på lørdagen. Kom dere alle som kan det ut i frisk luft og nyt livet okke som. 

#blogg #sykehus #kronisksyk #migrene #closters #klasehodepine #NRF #Fibromyalgi #sjøgren #artrose #ms #astma #allergi #fatique #ME #helg #flesthverdager #hverdag

 

 

0 kommentarer

Siste innlegg